Goedkoop een autoverzekering afsluiten? Dat doe je met deze tips!

Goedkoop een autoverzekering afsluiten? Dat doe je met deze tips!

Het verplichte karakter waar de autoverzekering over beschikt zorgt ervoor dat elke eigenaar of bestuurder van een auto verplicht ten minste een WA-verzekering moet afsluiten. Dat dit in eerste instantie een beetje vervelend is begrijpen we uiteraard zeer goed. Dit gezegd hebbende is het zo dat je  de kosten van deze verzekering op verschillende manieren kan beperken. Dit voor alle duidelijkheid niet alleen maar door te kiezen voor de meest beknopte verzekering, de WA-verzekering. Wil jij er graag wel op kunnen rekenen dat bepaalde vormen van eigen schade aan je voertuig worden gedekt? Dit zonder dat je geconfronteerd zal worden met een torenhoog prijskaartje? Dan is het zeker interessant om de onderstaande tips door te nemen.

Tip 1: Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Wil je graag op een voordelige manier een autoverzekering kunnen afsluiten? Dan is het altijd kwestie van een goede vergelijking uit te voeren. Met een goede vergelijking bedoelen we eigenlijk vooral een objectieve vergelijking. Dit betekent concreet dat ze dient te worden uitgevoerd op een website die je een neutraal en objectief eindresultaat garandeert. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het dat absoluut niet. Heel wat mensen voeren deze vergelijking bijvoorbeeld uit op de “vertrouwde” website van hun eigen verzekeraar. Ondanks het feit dat dit best mogelijk is moet het gezegd dat de kans zeer groot is dat de verzekeraar in kwestie vooral diens eigen autoverzekering zal willen aanprijzen. Een echt objectief eindresultaat hoef je dan ook niet te verwachten.

Toch is het bij een autoverzekering vergelijken ontzettend belangrijk om te kunnen rekenen op een objectief eindresultaat. Bovendien is het zo dat het ook altijd van belang is dat zoveel mogelijk verzekeraars in de vergelijking worden betrokken. Ook dat blijkt in de praktijk zeer vaak niet het geval te zijn, integendeel. Wordt de vergelijking slechts uitgevoerd tussen een beperkt aantal verzekeraars? Dan zal je kunnen vaststellen dat de kans ontzettend klein wordt dat je echt een voordelige autoverzekering zal kunnen afsluiten voor het verzekeren van jouw voertuig.

2.) De WA-verzekering kan in veel gevallen voldoende zijn

Wanneer je wil besparen op het afsluiten van je autoverzekering kan het interessant zijn om ervoor te kiezen om de gewone (verplichte) WA-verzekering af te sluiten. Voor dit type verzekering geldt dat ze er bekend om staat enkel en alleen de schade in te kunnen dekken die wordt veroorzaakt aan derden. Met andere woorden, wanneer er sprake is van een ongeval waarbij de schade door jou zelf is veroorzaakt zal deze verzekering tussen beiden komen. Van belang is wel om er rekening mee te houden dat de schade aan jouw eigen auto dus niet zal worden gedekt.

De WA-verzekering is een vrij eenvoudige verzekering, maar je voldoet er dus wel mee aan de geldende wettelijke verplichting die vanuit de overheid werd opgelegd. Dit gezegd hebbende is het bovendien ook zo dat een uitgebreidere verzekering voor heel wat mensen ook geen vereiste is. Zij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om een zeer voordelige auto te kopen of rijden veel te weinig kilometers om het afsluiten van een uitgebreidere verzekering te kunnen rechtvaardigen. In ieder geval, wanneer je met zekerheid geen hoge verzekeringspremie wenst te betalen voor de verzekering voor jouw auto kan de keuze voor de WA-verzekering al snel zijn gemaakt.

3.) Heb je wel echt behoeften aan één van de aanvullende dekkingen?

Voor de autoverzekering geldt dat er meerdere verschillende aanvullende dekkingen voor afgesloten kunnen worden. De zogenaamde rechtsbijstandsverzekering of een verzekering bij pech onderweg is één van de mogelijkheden waar je voor kan kiezen. Voor deze verzekeringen geldt uiteraard dat ze een niet onbelangrijke extra zekerheid met zich meebrengen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er ook een extra kostprijs aan verbonden is.

Voor mensen die graag de premie op hun autoverzekering zo laag mogelijk willen proberen houden geldt dat het afsluiten van dergelijke aanvullende polissen wellicht helemaal geen goed idee is. Ben jij echter iemand die zeer vaak autorijdt? In dat geval kunnen deze aanvullende dekkingen uiteraard wel wenselijk zijn. Denk in ieder geval goed na over het belang van deze aanvullende dekkingen voordat je ze gaat toevoegen aan de polis van jouw autoverzekering.

4.) Het eigen risico verhogen kan je verzekeringspremie verlagen

Eén van de elementen die bij het afsluiten van een autoverzekering geheel onterecht zeer vaak over het hoofd wordt gezien is het zogenaamde eigen risico. Voor dit eigen risico geldt dat ze in de praktijk eigenlijk twee verschillende zaken doet. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Het bepalen van het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadegeval;
  2. Het bepalen van een niet onaanzienlijk gedeelte van de verzekeringspremie;

Bij het afsluiten van een bepaalde verzekering is het voor veel mensen een absolute must om het eigen risico tot een absoluut minimum te proberen beperken. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar eigenlijk is het niet interessant. Het kan vaak een goed idee zijn om bereidwillig dit risico enigszins te verhogen. Waarom? Zeer eenvoudig. Omdat je op deze manier het risico voor de verzekeraar verlaagd wat zich altijd uit in een verlaging van de verzekeringspremie. Op deze manier kan je als voorzichtige bestuurder niet alleen op korte, maar ook op lange termijn veel geld besparen.

5.) Kan je jouw autoverzekering laten opnemen in een bundel?

De kans is ontzettend groot dat de autoverzekering niet de enige verzekering is waar je behoeften aan hebt. Buiten deze verzekering kiezen heel wat mensen er bijvoorbeeld in de praktijk eveneens voor om bepaalde verzekeringen voor hun woning af te sluiten. Hierbij kan dan worden gedacht aan bijvoorbeeld een inboedelverzekering of een opstalverzekering. De kans is bovendien zeer groot dat je ook zal hebben gekozen voor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Het kan in de praktijk altijd interessant zijn om te overwegen om deze verschillende verzekeringen te laten bundelen in één verzekeringspakket. Op deze manier zal je kunnen vaststellen dat je slechts één keer een bepaalde premie dient te betalen terwijl die premie wellicht ook nog eens een stukje lager zal komen te liggen. Ook op deze manier kan je flink besparen op de premie van je autoverzekering.

belgiumclassiccars

Reacties zijn gesloten.